Prijakovci bb, 78215 Dragočaj

Nova toplana u Palama će za istu količinu energenata zagrijavati duplo veću površinu objekata

U Palama je u toku prva faza izgradnje novog sistema daljinskog grijanja, odnosno postavljanje toplovodnih cijevi, za šta je iz opštinskog budžeta izdvojeno 800.000 KM.

Inženjer i predstavnik konzorcijuma izvođača radova firmi „Grijanjeinvest“ i „Termotehnika“ Ljubiša Tanić rekao je da će se projekat izgradnje novog sistema daljinskog grijanja realizovati u tri faze, te da će ovaj sistem za istu količinu energenata zagrijavati duplo veću površinu objekata.

„Prva faza je izuzetno izazovna jer, tokom izvođenja radova, nailazimo na razne instalacije, moramo dijelom i saobraćaj da preusmjerimo. Ova faza nije investiciono velika, kao što će biti sama toplana, ali je zaista važna, jer je mnogo kompleksnija od izgradnje same toplane. Ovo što mi radimo je fabrika. To je prva fabrika poslije rata otvorena na Palama, to je fabrika energije, toplote, koja će imati 20 megavata i omogućiti oslobađanje isto toliko električne energije“, istakao je Tanić.

Prema njegovim riječima, nakon završetka treće faze, odnosno, zamjene svih cjevovoda unutar samog naselja, problem grijanja u Palama biće riješen za narednih 30 ili 40 godina.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović obišao je danas radove na izgradnji toplovoda, te istakao da će naredna faza izgradnje sistema daljinskog grijanja biti nastavljena već na proljeće.

„Ta faza biće vrijedna oko milion i po KM i na taj način ćemo stvoriti uslove da se konsčno izmjesti toplana. Realizacija kompletnog projekta trajaće dvije godine, odnosno sljedće i naredne sezone. Vodili smo računa o ekologiji, pa će toplana imati najsavremenije filtere. Ovo je jedna ozbiljna i vrijedna investicija i ja koristim priliku da se zahavalim izvođaču radova, oni su pokazali svojim znanjem i načinom izvoiđenja radova da su zaslužili ovaj posao. Jedna dobra saradnja između lokalne zajednice i izvođača radova je omogućila da do početka zime završimo ovu prvu fazu. Buduće postrojenje biće potpuno savremeno, sa elektrostatičkim filterima i pored njega će se moći boraviti bez ikakvih posljedica po okolno stanovništvo, školu i druge objekte“, istakao je Jugović.

Podsjećamo, načelnik opštine Pale Boško Jugović i predstavnik konzorcijuma izvođača radova „Grijanjeinvest“ Pale i „Termotehnika“ Banja Luka Ljubiša Tanić 23. septembra potpisali su Ugovor o prvoj fazi izgradnji toplovoda za potrebe izmještanja postojeće Toplane iz centra Pala, čiji je rok za izvođenje radova 90 dana.

Izvor: Paljanske novosti